„Nunta in Maramures” – prezentata de Ansamblul „Flori de Maramures” al Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmatiei, condus de Prof. Stefan Sas.
Maramureşul este un colţ de rai, cu oameni primitori, harnici şi cu frică de Dumnezeu, care au ştiut să nu se înstrăineze de obiceiuri şi de tradiţii.
Păstrate încă de pe vremea strămoşilor noştri, obiceiurile şi tradiţiile, credinţa redată prin bisericile vechi din lemn, casele maramureşenilor cu ferestre cât palma şi acoperite cu draniţe, porţile sculptate în lemn care au în centru simbolul soarelui, horile, jocul şi costumul popular specific sărbătorilor reprezintă tezaurul nostru cel mai de preţ pe care avem datoria sfântă a-l păstra aşa cum se cuvine şi de a-l lăsa drept moştenire copiilor noştri.
Urmând exemplul străbunilor, Ansamblul “Flori de Maramureş”al Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmaţiei, condus de dl. profesor Sas Ştefan, din dragoste pentru meleagurile natale promovează obiceiurile şi tradiţiile din satele de pe Valea Izei şi Marei (dincolo de Munţii Gutâi- zona dacilor liberi), conştienţi fiind de importanţa păstrării şi cultivării gustului pentru valorile autentice ale culturii populare tradiţionale.
Începând cu obiceiurile şi tradiţiile ce ţin de evenimentele importante din viaţa omului (recent au prezentat la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei o nuntă tradiţională din Maramureş), continuând cu frumoasele costume populare pe care le îmbracă atât în zilele de sărbătoare şi nu numai (la cosit, la strâns fân, la săpat etc.), şi terminând cu colindele, horile, învârtitele şi strigăturile nelipsite de la aceste datini. Mărturie stau numeroasele premii şi distincţii obţinute de elevii noştri la concursurile şi festivalurile folclorice la care au participat.
Nu ne rămâne decât să-i felicităm pentru reuşitele lor şi să-i îndemnăm să ducă cu mândrie mai departe moştenirea culturală şi spirituală primită de la străbuni.
Prof. Anuţa Batin