“Nunta in Maramures” – prezentata de Ansamblul “Flori de Maramures”

LTF | Activitati Extrascolare | ,

“Nunta in Maramures” – prezentata de Ansamblul “Flori de Maramures” al Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmatiei, condus de Prof. Stefan Sas.

Maramureşul este un colţ de rai, cu oameni primitori, harnici şi cu frică de Dumnezeu, care au ştiut să nu se înstrăineze de obiceiuri şi de tradiţii.
Păstrate încă de pe vremea strămoşilor noştri, obiceiurile şi tradiţiile, credinţa redată prin bisericile vechi din lemn, casele maramureşenilor cu ferestre cât palma şi acoperite cu draniţe, porţile sculptate în lemn care au în centru simbolul soarelui, horile, jocul şi costumul popular specific sărbătorilor reprezintă tezaurul nostru cel mai de preţ pe care avem datoria sfântă a-l păstra aşa cum se cuvine şi de a-l lăsa drept moştenire copiilor noştri.

Urmând exemplul străbunilor, Ansamblul “Flori de Maramureş”al Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmaţiei, condus de dl. profesor Sas Ştefan, din dragoste pentru meleagurile natale promovează obiceiurile şi tradiţiile din satele de pe Valea Izei şi Marei (dincolo de Munţii Gutâi- zona dacilor liberi), conştienţi fiind de importanţa păstrării şi cultivării gustului pentru valorile autentice ale culturii populare tradiţionale.
Începând cu obiceiurile şi tradiţiile ce ţin de evenimentele importante din viaţa omului (recent au prezentat la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei o nuntă tradiţională din Maramureş), continuând cu frumoasele costume populare pe care le îmbracă atât în zilele de sărbătoare şi nu numai (la cosit, la strâns fân, la săpat etc.), şi terminând cu colindele, horile, învârtitele şi strigăturile nelipsite de la aceste datini. Mărturie stau numeroasele premii şi distincţii obţinute de elevii noştri la concursurile şi festivalurile folclorice la care au participat.
Nu ne rămâne decât să-i felicităm pentru reuşitele lor şi să-i îndemnăm să ducă cu mândrie mai departe moştenirea culturală şi spirituală primită de la străbuni.
Prof. Anuţa Batin

1 DECEMBRIE 1918 –UN VIS ÎMPLINIT

LTF | Activitati Extrascolare |

1 DECEMBRIE 1918 –UN VIS ÎMPLINIT

Catedra de Istorie reprezentată de profesorii Csillik Ioana și Vescan Horațiu au orgarnizat o activitate cu ocazia Zilei Naționale a României  în cadrul căreia elevii din clasele a IX-a E , a X-a A și B și a XI-a E au prezentat esee , compuneri și prezentări power-point în cadrul unei dezbateri interactive având ca scop cultivrea sentimentului patriotic și conştientizarea importanţei evenimentelor istorice de la 1 Decembrie 1918.

Desfășurarea activității:

 

  • Reliefarea momentelor principale ale Unirii din 1918 in cadrul unei prezentări power-point realizată de profesor Csillik Ioana.
  • Eseu-Semnificația Zilei de 1 Decembrie-Chindriș Ioana-X A,Ardelean Beatrice-XI E,Ierima Lenuța-XI E
  • Eseu-Personalități ale unirii-Ilie Lazăr-Rednic Cecilia-X B
  • Prezentare power-point-Simbolurile naționale ale României-Maroșian Ionela-X B
  • Eseu-Istoria Imnului național al României-Bidiviu Benjamin-IX E, Ilieș Anuța-X B
  • Esee și compuneri cu tema Mai sunt românii patrioți?!-Orosz Beatrice,Iuga Emilia,Bumbar Serghei-IX E

Vizită la Muzeul Maramureșului cu elevii din clasa a IX-a A și a IX-a E.

Ansamblul “Flori de Maramures” la Festivalul “Gugulan cu Car cu Mere” de la Caransebes, editia 2012

LTF | Activitati Extrascolare | ,

Ansamblul “Flori de Maramures” la Festivalul “Gugulan cu Car cu Mere” de la Caransebes, editia 2012.
Elevii Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmatiei au participat la toate cele 3 sectiuni, obtinand 5 din cele 9 medalii puse in concursul festivalului:
Ansablul “Flori de Maramures” – locul II
Bumbar Cristian – locul I, sectiunea instrument
Ciceu Nicu – locul II, sectiunea instrument
Ardelean Cristina – locul II, sectiunea voce
Demean Livia – locul II, sectiunea voce

Felicitari pentru rezultatele deosebite obtinute!

Noi si mediul in care traim

LTF | Activitati Extrascolare |

 

În data de 29.09.2012 Liceul Tehnologic Forestier, Sighet organizează o activitate de ecologizare a parcului ”Grădina Morii” în parteneriat cu Primăria Municipiului Sighet, în cadrul proiectului Tineri şi identitatea de sine – Responsabilitate, Reintegrare, Reuşită, realizat cu sprijinul FUNDAŢIEI CENTRUL EDUCAŢIA  2000+, în cadrul proiectului Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate! finanţat de  FUNDAŢIA  SOROS ROMÂNIA prin programul Fondul de Urgenţă. Cadrele didactice responsabile pentru implementarea proiectului sunt profesor Csillik Ioana – coordonator proiect, profesor Şteţca Mariana, profesor Morar Adriana, inginer Sas Ştefan, profesor  Vescan Horaţiu.

La acțiunea de ecologizare participă 33 de elevi din grupul țintă , profesori și elevi din școală care doresc să susțină această activitate.Obiectivele acestei acțiuni sunt  consolidarea relaţiilor cu comunitatea locală, dezvoltarea valorilor civice şi morale prin implicarea elevilor din grupul ţintă în acţiuni de  voluntariat, în activităţi de cunoaştere şi dezbateri, dezvoltarea  abilităţilor de comunicare bazate pe un comportament civilizat, tolerant, respectuos.

Activitatea începe prin prezentarea unui suport teoretic de ecologizare în care vom idetintifica principalele surse de poluare locale, pericolul pe care îl reprezintă, importanţa colectării selective a gunoiului şi a reciclării materialelor refolosibile, şi a voluntariatului  de ecologizare . Elevii vor identifica şi fotografia principalele areale de  poluare în localităţile de unde provin. Prin pubele de colectare a deşeurilor plasate în şcoală şi prin acţiunea de ecologizare de pe malul  Izei , elevii implicaţi dar şi ceilalţi vor  pune în practică cunoştinţele acumulate şi popularizate.

(Articol aparut in ziarul “Graiul Maramuresului” in data de 26.09.2012)

 

Proiectul Tineri şi identitatea de sine – Responsabilitate, Reintegrare, Reuşită,

LTF | Activitati Extrascolare | , ,

Proiectul

Tineri şi identitatea de sine Responsabilitate, Reintegrare, Reuşită,

proiect realizat cu sprijinul FUNDAŢIEI CENTRUL EDUCAŢIA  2000+, în cadrul proiectului Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate! finanţat de  FUNDAŢIA  SOROS ROMANIA prin programul Fondul de Urgenţă.

Repa Cosmin – campion mondial

Director | Activitati Extrascolare

Elevul nostru – un campion mondial

            Desigur că o să vă  întrebaţi campion mondial la ce anume? Mă numesc Repa Cosmin, clasa a XII-a E şi am câştigat în anul 2010 campionatul mondial de karate din Sao Paulo-Brazilia la două probe (kata indivi-dual  cadeţi şi kumite echipe cadeţi). Este a doua performanţă de acest gen,  astfel încât în anul 2008 am obţinut locul al-II-lea la campionatul mondial de karate din Lido di Jesolo-Italia. Pe lângă aceste două importante rezultate am mai obţinut de două ori locul I la campionatul naţional, locul I şi III la campionatul european şi multe alte medalii la campionate interne cum ar fi:

  • Openul Bihorului 2007, locul III;
  • Cupa Campionilor C.SU.  Politehica Cluj Napoca 20-21 septembrie, locul III;
  • Campionatul Mondial pentru Copii, Cadeţi şi Seniori Lido Di Jesolo-Italia 17-19 octombrie 2008 locul II;
  • Cupa Transilvania Târgu Mureş martie 2009, locul II;
  • Campionatul Naţional Târgu Mureş 9 mai 2009,locul I;
  • Cupa Dojokan  Aiud 6-7 iunie 2009, locul II kata echipe şi locul II kata individual;
  • Campionatul European pentru Cadeţi şi Juniori Constanţa 4-6 septembrie 2009, locul I kata echipe şi locul III kata individual;
  • Cupa Campionilor C.S.U. Politehnica Cluj Napoca 10-11 octombrie 2009, locul I kata echipe şi locul III kata individual;
  • Pepe’s Cup(Memorialul lui Pepe) Salonta 7 noiembrie 2009, locul I;
  • Campionatul Naţional Cluj Napoca 14 martie 2010, locul I;
  • Campionatul Mondial pentru Copii, Cadeţi şi Juniori Sao Paulo-Brazilia 8-11 iulie 2010, locul I kumite echipe şi locul I kata individual;
  • Pepe’s Cup(Memorialul lui Pepe) Salonta noiembrie 2010, locul II.

          Am început să practic karate-ul în anul 2006. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung, măcar, să particip la vreun campionat mondial şi nici nu prea am avut asemenea aspiraţii. Pur şi simplu niciodată nu m-a interesat competiţia. Şi cu toate astea am participat, timp de 2 ani, la aproximativ 20 de campionate, cupe şi memoriale. De fiecare dată când ajungeam pe podium eram cam indiferent şi asta nu din cauza faptului că nu ştiu să câştig, ştiu prea bine, dar pentru mine adevărata valoare nu constă în câştigarea unui campionat mondial, european sau naţional. Nu mă simt împlinit atunci când toată lumea mă felicită pentru ceea ce fac sau atunci când arbitrii dau decizia şi pac…sunt campion! Atunci cel mai satisfăcut este antrenorul, pentru faptul că munca lui nu a fost in zadar şi a mai ieşit din mâinile lui încă un campion. Eu mă simt cu adevărat împlinit atunci când de exemplu mă duc la antrenament şi simt că totul mi-a mers perfect, chiar dacă cineva mi-ar spune că a fost total aiurea. Atunci poţi ştii că într-adevăr totul a fost perfect când tu vei simţi asta şi nu când îţi va spune lumea. Acesta este sentimentul care trebuie să se nască în interiorul fiecăruia. Competiţia? Este doar un mijloc de a ne ţine pe toţi în mişcare.

           Karatele este un sport frumos şi complex care, din păcate, la noi în ţară nu prea este finanţat şi sprijinit. Vă spun din propria experienţă pentru că e cam greu să mergi aproape în fiecare luna la câte un concurs, fără un sprijin financiar.  Şi mai grav este faptul că nu se prea câştigă bani din asta. Îmi aduc aminte ce m-a întrebat o colegă după ce am câştigat locul I in Brazilia: ”Şi bănuiesc că ai câştigat vreo 10 mii de euro, nu?”. I-am răspuns: „ Nu am câştigat absolut nimic. Dar nu-i nimic, sunt consolat de mic…”

            E nevoie de multă muncă şi ambiţie pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti,  care desigur presupune anumite sacrificii.  Nu este un sport de echipă (exceptând probele pe echipă),  este un sport individual şi nu poţi să te bazezi pe coechipier că îţi va face „jocul”. Nu munceşte nimeni in locul tău. Trebuie să îţi placă ceea ce faci, altfel se stinge ambiţia şi vei stagna muncind din ură, fapt ce nu prea este constructiv.

          Atâta timp cât îmi place ceea ce fac banii nu sunt o problemă, dar reprezintă un factor important, deci…?!

Liceul Tehnologic Forestier Sighetu Marmatiei, Str. Dragos Voda, nr. 43, jud. Maramures | Telefon: 0262-31.26.13 | Fax: 0262-31.14.29